Gå vidare till innehåll

Språk

Land

Skulptera med Chavant-lera!

Skulptera med Chavant-lera!

Nu kör vi järnet med vår e-handel fullt ös! Vi är så peppade! Vi har många planer, vi uppdaterar kontinuerligt med nya produkter och kommer även att börja dela med oss av tips och nyheter här i bloggen. Det första jag vill tipsa om är en av mina personliga favoritprodukter, den fantastiska Chavant-leran. Jag älskar att jobba med den vare sig det är för att skapa och skulptera fram häftiga karaktärer som sedan ska gjutas för att bli till helmasker i silikon, eller för att skulptera lösdelar (flatmoulds), eller små mini-skulpturer, så kallade "maquettes" i lera. Leran kan även användas för att skulptera diverse former och figurer i olika storlekar som du sedan gör en avgjutning på och skapar en slutprodukt i annat material. 

Baba Yaga in Chavant Clay


Chavant-leran finns i olika hårdhet, där våra favoriter som vi även har valt ut att sälja hos oss är "Chavant Medium" och "Chavant Hard". Den som är medium är lite mjukare att jobba med från start och kräver inte lika mycket värme eller hantering för att få den att mjukna.  Den varianten som är hårdare kräver mer värme och hantering med händerna för att hålla den i lätt form att jobba med. Fördelen med Chavant-lera Medium är att den är lite mer lättjobbad, speciellt om man är nybörjare. Bägge varianterna håller väldigt bra för detaljarbete, men där är den hårda varianten snäppet vassare. Hårdheten i den "Chavant Hard" leran gör att du lättare kan göra hårfina detaljer, utan att kompromissa med att det du skulpterar ändrar sig i formen, eller om du råkar stöta till den. Jag älskar att arbeta med bägge varianterna, och utifrån det jobb jag ska göra väljer jag lera. Exempelvis om jag ska skulptera en större karaktär som ska bli en mask, väljer jag att jobba med medium. Ska jag göra en lite mindre skulptur där jag vill ha styrka i leran, samt även för att jobba med fina detaljer utan oro, då väljer jag den hårdare varianten. 


Chavant-lerans egenskaper

Chavant-leran har otroligt många bra egenskaper och hör till den finaste sorten av oljebaserad skulpteringslera som finns. Den används av konstnärer och FX-artister världen över. Leran är som sagt oljebaserad, vilket innebär att den inte torkar ut. Det innebär att du kan använda den om och om igen för nya projekt. En stor fördel är även att du behöver inte "stressa" dig igenom ett jobb för att du är rädd för att leran ska hinna torka, du kan utan stress pausa ditt arbete och fortsätta med att skapa när tiden finns igen. Leran används genom att du värmer upp den till lämplig temperatur och den kan till och med smältas ner helt för att skapa olika effekter. 

  • Fri från svavel, (Sulfur-free) vilket gör den ytterst lämplig för arbeten med silikon, eftersom silikon och svavel inte kan användas ihop överhuvudtaget. Silikon gillar helt enkelt inte svavel. 
  • väldigt svag lukt, och certifierad som giftfri av Art and Craft Materials Institute
  • Leran ska värmas så att den blir mjukare, och idealet är någonstans kring 40-55 grader. 
  • Leran kan smältas ner helt, så att du kan till och med pensla på den, eller hälla den över det du skulpterar för att skapa olika effekter. (men var försiktigt så att du inte bränner dig, leran blir väldigt varm när den kommer upp i högre temperaturer omkring 80 grader) 
  • Du kan använda den om och om igen, för nya projekt. Den torkar inte ut och är även på det sättet en bra investering eftersom den håller för många projekt. 
  • Det lättaste sättet att värma leran enligt mig är i en värmelåda eller ugn, där du kan kontrollera värmen på enheten och leran. Att värma leran i microvågsugn är inget jag rekommenderar. Det går även bra att värma lera i vattenbad med dubbelkastrull, eller att du värmer den med hårfön eller värmepistol under arbetets gång för att värma upp/mjuka upp olika områden. Igen, var aktsam så att du inte bränner dig i arbetsprocessen. 
  • Detta är en lera som passar ALLA - nybörjare som mer erfaren. Leran inbjuder till att våga prova, experimentera och lära sig under processens gång, för att den är just så förlåtande genom att den inte torkar ut. 
  • Leran är en mycket uppskattad present att ge bort, tillsammans med något skulpteringsverktyg. Att ge bort en kreativ gåva är verkligen något som är uppskattat i dessa tider.

Har du inte provat på att skulptera med Chavant-leran, gör det! Jag vågar nästan lova dig att du inte kommer att bli besviken, utan lika förälskad i denna produkt som jag är!

// Petra

Föregående artikel Nu har vi lanserat vår webbshop med FX-makeup!
Nästa artikel FX Makeup till Halloween!

Lämna en kommentar

Kommentarer måste bli godkända för att visas

* Obligatorisk

Senaste från bloggen