Gå vidare till innehåll

Språk

Land

10-dagars maskkurs i silikon med Helsinglight FX i norra Hälsingland

10-dagars maskkurs i silikon med Helsinglight FX i norra Hälsingland

Denna 10-dagars kurs i skapande av masker i silikon på Helsinglight FX i norra Hälsingland är ett tillfälle du inte vill missa! Oavsett om du redan arbetar inom branschen som maskör och vill lära dig mer eller om du precis har börjat inom området och vill fördjupa dig inom FX-makeup och masktillverkning.

Kanske är du konstnär i en annan genre och vill utforska ett annat kreativt område? Eller jobbar/ studerar du inom ett helt annat område och vill utforska din kreativa sida och prova något nytt? Kanske behöver du komma iväg på en kreativ semester samt träffa nya vänner och ha det kul med oss på Helsinglight FX?

Under 10 dagar kommer du att lära dig att hur man skapar en helmask i silikon från början till slut. Vi kommer att gå igenom allt från design av karaktär och skulptering av din karaktär i lera, till att göra gjutformer i gips, gjuta en färdig mask i silikon samt måla den redo för en fotografering! Du behöver inte ha någon tidigare kunskap i FX-makeup eller skapande av masker. Detta är en workshop för både nybörjare och avancerade. Detta är en kurs som kommer att tända din kreativa gnista och hjälpa dig utforska din inre konstnär. Kursen hålls främst på svenska, men även i en mix av både svenska och engelska beroende på deltagare i kursen.

Behöver man kunna skissa, teckna eller skulptera sedan tidigare? Nej! Det behöver man inte. Även om du inte känner dig bekväm med att skissa eller om du aldrig har skulpterat någonting i ditt liv innan du kan delta i denna kurs. Lita på oss. Du kommer att lära dig hur man skapar en mask från början till slut och färdigställa din egen “monster"mask innan 10-dagars kursen är klar. Sist men inte minst - du kommer inte bara att lära dig hur man skapar masker, du kommer även att skapa band med nya vänner! Så oroa dig inte om du känner dig nervös för att komma till oss på kurs på egen hand- vi lovar dig att du inte kommer att känna dig ensam!

Vill du boka en plats eller har du frågor eller funderingar kring vår kurs, hur man reser till oss eller boende under kursen skicka då ett mail till oss så hjälper vi dig mer än gärna med detta! Vår webbsida stödjer tyvärr i dagsläget inte flerspråksfunktion så därför har vi valt engelska som huvudspråk tills vår nya hemsida lanseras! Tveka inte att höra av dig om du behöver hjälp med översättning eller mer information.

Schema för 10- Dagars kurs i silikonmasker

DAG 1 - DESIGN AV KARAKTÄR

Introduktion och information om kursen. Planering av den karaktär du vill skapa genom att antingen skissa och teckna din karaktär, eller att använda dig av en moodboard med bilder du samlar ihop ex i Pinterest. Vi kommer att prata igenom din idé, dina tankar, färgschema, attribut, vad som är möjligt att skapa mm.

DAG 2, 3, 4 - SKULPTERING AV DIN KARAKTÄR I LERA

Vi börjar med att skulptera en grov design och formar en grund för din karaktär i lera. När grundarbetet är klart börjar du med att jämna ut leran och arbetet med att lägga till grova detaljer samt att finslipa formen på din karaktär. Lera är ett fantastiskt material på det sättet, blir det fel på något detalj får det alltid att börja om och skulptera den form du vill ha. Den sista dagen arbetar du med alla detaljer och färdigställer din karaktär och helmask i lera. Vi kommer sedan att försegla leran och förbereda din skulptur för avgjutning i gips.

DAG 5, 6 - SKAPANDE AV GIPSFORM OCH AVGJUTNING AV MASK

I detta skede är det dags för tillverkning av gipsformer - för att fånga din maskdesign i en gipsform. Du kommer att lära dig allt från hur man bestämmer vart själva delningen och sömmen på din mask ska gå till hur man bygger en “torrvägg”, hur man skapar “gipsnycklar”, öppningspunkter mm vid gjutning av sida A och B. Formtillverkning är en mycket intensiv process som kräver fokus, snabbhet och finkänslighet. Det är även en “skitig” process så här gäller det att plocka fram kläder du inte är rädd om. Det är en konstform i sig själv att lära sig gjuta fina former. Det är i denna process vi ska fånga alla detaljer du skulpterat och föreviga din mask i en form eftersom lerskulpturen blir förstörd i denna process. Kursdeltagarna vill vanligtvis samarbeta och hjälpa varandra i denna process eftersom det är ett nytt moment för många av dem och det känns tryggare att hjälpas åt.

DAG 7 - LEDIG DAG

Det är dags för en välförtjänt paus och ledig dag. Fram tills nu har det varit en massa intensiva dagar med många kreativa timmar samt så behöver gipsformen även hinna torka ordentligt. Det är helt upp till dig hur du vill spendera denna dag. En del kursdeltagare vill bege sig iväg på äventyr så som ex hästridning eller, skidåkning (vinter). Är det en vacker sommardag kanske ett bad med picnic. En del vill bege sig in till närmsta stad för shopping av rekvisita till sin karaktär. En del är så trötta efter kursdagarna att man inte vill göra något annat än slappna av och vila. Vi kan hjälpa dig om du vill boka några aktiviteter eller hjälpa dig med hur du hittar omkring här. Under kursens gång brukar vi träffas även ibland under kvällstid för att umgås, se film, grilla eller fika.

DAG 9- GJUTNING AV MASK I SILIKON

Nästa steg är att börja arbeta med silikon. Under denna dag lär du dig hur man räknar ut rätt mängd silikon som behövs till din mask. Vi går igenom dina tankar kring de färger du skall måla masken i och du kommer även att välja en grundfärg till din mask samt vad flocking är mm. Vi använder oss sedan av en metod där vi penslar silikonet i gipsformen. När silikonet har härdat klart är det dags att öppna formerna igen och du kommer att se ditt mästerverk för första gången! Detta är en av höjdpunkterna för många studenter att se sin mask för första gången! När vi fått ut masken ur sin form är det dags att se över de eventuella luftbubblor och hål som uppkommit och reparera dom samt se över och städa upp sömmen på masken. Det sista vi gör denna dag är att förbereda masken för airbrush och handmålning.

DAG 10 - AIRBRUSHING, HANDMÅLNING OCH LIMMA FAST ATTRIBUT PÅ MASKEN

Det sista steget i arbetet med din mask är att måla den. Du får prova på att måla din mask med airbrush och även för hand. Det finns möjlighet att köpa ditt eget Airbrush-Kit under kursen om du så önskar. Genom att måla masken förstärker du maskens karaktär samt jobbar med ljus och skuggor för att ge djup åt masken. Du målar fram detaljerna och omvandlar din mask till ett “levande konstverk”. När du har målat din mask klar kan du planera resten av din karaktär som kostym, FX-linser, rekvisita, attribut etc för den kommande fotograferingen.

DAG 11 - FOTOGRAFERING AV DIN KARAKTÄR TILLSAMMANS MED FOTOGRAF

Det här är kursens sista dag och det är dags att fånga din varelse och konstverk på bild! Vi jobbar med professionella fotografer som ansluter sig till oss på denna dag för att fotografera de masker som skapats under kursen. Vi väljer ut en passande plats för fotograferingen och fångar din karaktär i sitt rätta element. Här finns fantastiska möjligheter genom att vara belägen på landsbygden. Det finns så många vackra och intressanta fotolokaler i närheten. Allt från sjöar, skogar eller övergivna hus ... beroende på temat för maskerna väljer vi ut en plats. Denna dag avslutar denna kreativa och intensiva 10-dagars kurs i skapande av silikonmasker. Du åker nu hem många erfarenheter och vänner rikare.

Föregående artikel Helsinglight AAiR - Tankar och reflektioner av Myrkky Photography

Lämna en kommentar

Kommentarer måste bli godkända för att visas

* Obligatorisk

Senaste från bloggen