Gå vidare till innehåll

Språk

Land

House of Helsinglight i Hälsingland, Sverige

Skapar vår konstnärliga fristad Helsinglight

I september 2011 köpte de kreativa konceptkonstnärerna Petra Shara Stoor & Fredrik Fernlund sina drömmars hus, för sin konstnärliga vision: "Helsinglight - SFX Makeup Academy, Art Gallery & Events".


Vi hade letat efter ett speciellt hus och läge som skulle uppfylla alla galna konstnärliga idéer och visioner vi hade i åtanke för vårt framtida slott Helsinglight. När vi hittade detta vackra hus visste vi direkt att det skulle vara perfekt för det vi hade i åtanke att skapa - ett konstnärligt boende och kreativ fristad i den vackra landsbygden i Hälsingland, Sverige. Huset byggdes 1920 och det brukade vara en skola mellan åren 1920-1965 så det hade redan stor potential med sina stora klassrum redan på plats och det skulle passa perfekt för vår dröm om en skola för specialeffektsmink, masker , kostymer, rekvisita mm.

Den här vackra byggnaden behövde lite TLC och vi visste att det skulle bli ett stort projekt som skulle kräva mycket arbete, tid och pengar, men vi var helt inställda på att få detta att hända. Så sedan hösten 2015 har vi jobbat så hårt med renoveringar på detta slott och bit för bit kommer vi närmare vår dröm.

Vår inspiration och visuella koncept för Helsinglight är att vi vill att det ska kännas som en blandning av Narnia, Harry Potter, Pans Labyrinth och Hälsingland (Sverige).

Just nu arbetar vi på första våningen med att förvandla den gamla gymnastikhallen till en konsthall/evenemangs- och konsertlokal. Vi bygger även 2 nya toaletter på första våningen samt arbetar med att renovera alla fönster.

Gallerirummet är målat, brasan har installerats i galleriet och om några veckor får vi leverans av akustiktaket som vi har beställt. Sen ska vi härnäst titta in för att arbeta med golv, golvlister, konstskenor etc. Förra veckan fick vi även leverans av allt kakel till badrummen samt toaletter, handfat etc. Ett stort projekt på gång är även bergvärme och vi håller på att få ordning på det också. Vi måste få ett bättre system för värme i huset och vi måste fixa allt rörsystem.

Du kan kolla in vårt fotoalbum på vår Facebooksida av allt arbete vi har gjort hittills på vårt slott Helsinglight!

Lansering av Art Gallery och SFX Workshop vår/sommar 2018

Vårt mål är att kunna lansera öppna konsthallen och konsertlokalen sen vår/försommar 2018! Vi håller även på att förbereda platsen för våra SFX Workshops och vi hoppas kunna anordna de första SFX Workshopsna på Helsinglight slott i sommar! Vi kommer att hålla dig uppdaterad om processen!

Planer för Helsinglight slott

Många frågar oss vad planen är för hela byggnaden, så här kommer en grov skiss på vad vi planerar att göra. I källaren ska vi även bygga en bastu och relaxavdelning och på vinden på plan 3 har vi inte bestämt ännu vad vi ska göra om det utrymmet till. I framtiden vill vi gärna kunna erbjuda boende på plats för fler besökare och planen är att bygga små konstnärliga stugor i skogen som ska hyras ut under din vistelse på Helsinglight.

Vi kommer även erbjuda möjlighet för konstnärer att söka till vårt "Artists in Residence-program" när konststudion/konstnären i residensutrymme står klar på plan 2!

Föregående artikel Helsinglight AAiR - Tankar och reflektioner av Myrkky Photography

Lämna en kommentar

Kommentarer måste bli godkända för att visas

* Obligatorisk

Senaste från bloggen