Gå vidare till innehåll

Språk

Land

Gunnar Greiber konstutställning på Helsinglight konsthall

Gunnar Greiber konstutställning på Helsinglight konsthall

Det gamla skolhuset i Vattlång ägs idag av Petra Shara Stoor och Fredrik Fernlund och går under namnet Helsinglight. Tidigare var det också konstnärlig residens, konstateljé och galleri för den välrenommerade svenska konstnären Gunnar Greiber och hans hustru och konstnär Else Nyström Greiber. En hyllningskonstutställning till Gunnar Greiber kommer att anordnas i Nordanstig och Helsinglight Konsthall kommer att vara en del av denna gemensamma utställning och ställa ut konstverk ur deras konstsamling av Gunnar Greiber.

Gunnar Greiber, 1919-2011

Konstnären Gunnar Greiber föddes 1919 och växte upp i Stockholm. 1958 köpte han ett litet hus i Gnarp, Nordanstigs kommun och i femtio år var han verksam som konstnär här. Han ägde flera stora byggnader och konstateljéer i Nordanstigs kommun, bland annat Grängsjö gamla skola och Vattlång gamla skola (nuvarande Helsinglight) där han hade regelbundna konstutställningar.

När Gunnar Greiber gick bort 2011 och hans fru Else Nyström Greiber gick bort 2016 stod det i deras sista testamente att de ville skänka ett tusental konstverk och drygt 1,3 miljoner svenska kronor i aktier och kontanter till Nordanstigs kommun.

En ny fond har därför bildats och fått i uppdrag att förvalta insamlingen och medlen. Gunnar Greibers donationsfond och önskemål var att den skulle främja konstnärernas konst- och kulturarbete i Nordanstig till minne av konstnären Gunnar Greiber. Av de donerade konstverken är de flesta målade av Gunnar Greiber, men en del är också målade av Else Nyström Greiber.

Utställningen med Gunnar Greibers Konstverk startar 6 oktober och avslutas 2 november 2018. Konstverket kommer att ställas ut på åtta olika platser i kommunen och Helsinglight Konsthall blir en av de konsthallar som ställer ut Gunnar Greibers konstverk under bestämda datum i oktober. Petra och Fredrik äger en samling av Gunnar Greibers konstverk och kommer att ställa ut några av dessa konstverk i konsthallen.

Gunnar Greibers konstutställning på Helsinglight konsthall är öppen följande datum och tider:

  • Söndag 7 oktober kl. 13.00-16.00
  • Lördag 13 oktober kl. 13.00-16.00
  • Söndag 14 oktober kl. 13.00-16.00
  • Lördag 20 oktober kl. 13.00-16.00
  • Söndag 21 oktober, 13.00 - 16.00

Fritt inträde.

Plats: Vattlång 114, Ilsbo, Sweden

Mötet mellan konstnärerna Gunnar Greiber & Petra Shara Stoor

Petra Shara Stoor som även målar akrylmålningar och skapar konstverk för taxidermi (Skulls & Bones Artwork) kommer också att ställa ut några av hennes dödskallekonstverk tillsammans med Greiber i konsthallen. När Gunnar och Else gick bort köpte Petra och Fredrik det gamla skolhuset i Vattlång och började arbeta på sin dröm att göra det till en kreativ, konstnärlig fristad och egen semesterort. Tyvärr fick de aldrig träffa Gunnar eller Else men huset fortsätter att vara ett konstnärligt residens i Petras och Fredriks händer.

Eftersom det aldrig blev något möte i livet mellan konstnären Gunnar Greiber och Petra Shara Stoor kommer de att mötas i konst istället i denna gemensamma utställning. Så på sätt och vis blir det här ett möte mellan två konstnärer som aldrig träffades i livet, utan möts i konsten. En överlämning från en konstnär till en annan. Där Gunnar Greiber avslutade sitt skapande och livsverk som konstnär i Vattlång tog Petra Shara Stoor över och fortsätter det konstnärliga arbetet på Helsinglight.

Välkommen till Helsinglight Art Gallery!

Föregående artikel Helsinglight AAiR - Tankar och reflektioner av Myrkky Photography

Lämna en kommentar

Kommentarer måste bli godkända för att visas

* Obligatorisk

Senaste från bloggen