Gå vidare till innehåll

Språk

Land

Helsinglight AAiR - Tankar och reflektioner från konstnären Amfiria

Helsinglight AAiR - Tankar och reflektioner från konstnären Amfiria

"Jag skulle egentligen vara i Kanada nu"... Det var mina tankar när jag steg av planet på den lilla flygplatsen Stockholm Skavsta. Jag var skräckslagen, men samtidigt spänd - jag hade ingen aning om vad jag gjorde här eller hur Helsinglight verkligen skulle vara. Några månader tidigare, när jag bläddrade genom Facebook, hittade jag en av de där sponsrade annonserna om ett alternativt konstnärsresidensprogram, AAiR. Vanligtvis läser jag inte ens dessa annonser, men det här verkade intressant för mig. "Alternativ Artist in Residence, någonstans i mitten av Sverige, kranier, ben, natur, FX-maskverkstad", makeup-artist... Allt detta lät verkligen intressant för mig.

Jag skickade länken vidare till många av mina vänner som jag trodde också kunde vara intresserade och jag fick olika svar som "för långt bort", "inga pengar", "inte rätt tid just nu" eller "mina engelska är inte tillräckligt bra", "kanske nästa år". Det besviken mig på olika sätt att få dessa svar, men vad sägs om mig själv. Varför skulle jag inte ansöka? Jag kunde verkligen inte sluta tänka på det i två veckor. Till slut skickade jag in ansökan på egen hand. Jag tänkte; det värsta som kan hända är att ingen svarar. Men till min stora förvåning gjorde de det!

När jag började prata med Petra Shara Stoor (ägare och projektledare för Helsinglight AAiR) bjöd hon in mig att komma till Helsinglight för att skapa och bo där som artist i residens och jag visste bara att jag var tvungen att åka dit. Med detta vände alla mina planer upp och ned. För tillfället arbetade jag hårt för att få mitt arbetstillstånd för att åka till Kanada. Jag hade just sagt upp mitt jobb i England efter 5 år, där målet var att försöka förändra mitt liv till det bättre. Jag är en stark troende av ödet så jag tog beslutet - jag kommer att ta den här chansen och åka till Sverige, till Helsinglight. Tre månader senare satt jag på tåget som tog mig 2,5 timmar någonstans norrut från Stockholm, och jag hade ingen aning om vad jag kunde förvänta mig...

Jag började med att delta i den 10 dagar långa workshoppen för att skapa masker av silikon på Helsinglight FX.

Jag började min upplevelse och äventyr på Helsinglight genom att delta i en 10-dagars workshop i att tillverka silikonmasker som hölls innan min vistelse i residens. Under FX-workshopen bodde vi i en liten, härlig sovsal i ett närliggande hus med våningssängar. Jag säger "sov" eftersom vi egentligen bara sov där, för att vara ärlig. Vi tillbringade hela dagar och långa timmar på Helsinglight och gjorde fantastiska, kreativa saker (förutom en ledig dag som vi tillbringade med att promenera i Sundsvall). Ärligt talat tillbringade vi varje fri stund med att utforska den fantastiska och magiska omgivningen runt den gamla skolbyggnaden där Helsinglight ligger.

Under workshopen fanns det människor från Frankrike, Irland och andra delar av Sverige, och jag själv från Polen, men kulturella skillnader delade oss inte, tvärtom förenade de oss och uppmuntrade långa samtal om våra länder och kulturer. Vi arbetade mycket tillsammans under workshopen och arbetet var inte lätt. Det fanns många olika steg att gå igenom när man skapar en mask från början till slut i silikon. Men Petra kunde förklara svåra frågor många gånger. Efter 10 dagar skapades 6 fantastiska, sensationella masker. Jag var så glad och stolt över oss alla. Professionella fotosessioner med våra färdiga masker och varelser vi hade skapat var mer roligt än jag hade förväntat mig.

Sammanfattningsvis är denna 10-dagars silikonmasktillverkningsworkshop väl spenderade pengar! Mycket information, inspiration och bra vibbar. Professionalism, kunskap, tålamod, talang och engagemang är bara en del av Petraskillar! Jag trodde aldrig att jag skulle kunna göra en professionell silikonmask på egen hand, från början till slut. Detta utan att förlora massor av pengar på material under åren av att försöka själv. Det är helt fantastiskt! Självklart var det mycket fysiskt arbete. Men vi alla lyckades fullfölja våra masker och jag tror att hela gruppen åkte hem med så coola masker och nöjda med resultaten. När workshopen var över var det verkligen svårt att säga adjö till alla mina nya vänner.

Då började min resa som artist i residens på Helsinglight - AAiR.

Efter den 10-dagars workshoppen var jag tänkt att bo på Helsinglight Alternative Artists Residence, men planen ändrades lite när det gäller boende, men livet skulle vara tråkigt om allt gick enligt plan, eller hur? ;) Tyvärr var residenset inte redo att bo i på grund av några saker som vi inte hade någon inflytande över. Men allt som allt var jag absolut glad över att se residenset i detta skede i början. Till exempel kunde jag delta i att välja färgen på tapeten! Det kanske låter lite löjligt, men jag tror, eller jag bara vet, att platsen kommer att vara (redan är) en himmel för alternativa artister. Och jag var den första som bevittnade och var en del av skapandet av något fantastiskt! Det finns så många residensprogram för landskapsmålare, skulptörer etc. Men detta är äntligen något annorlunda, för andra konstnärer!

Eftersom konstnärslägenheten inte var redo hade jag valet att antingen stanna kvar i samma sovsal eller sova i Petra och Fredriks hus. Jag valde det senare alternativet och ångrar det inte en sekund. För att vara ärlig vid den här punkten visste jag fortfarande inte vad jag kunde förvänta mig av AAiR-programmet. Jag reste dit med en klar tanke, öppen för nya erfarenheter. I min ansökan visade jag några av mina verk inom området Kustom-konst. Jag gör mestadels lite pinstriping, fordons- och lågbrowkonst. Men på grund av flygbolagens villkor kunde jag inte ta med mina färger ombord. Så jag bestämde mig för att förbereda några epoxy-ögon hemma och gå spontant med flödet på den här platsen. Till slut bestämde jag mig för att skulptera en verklig örnuggla i naturlig storlek med hjälp av chavant-lera.

Jag märkte att det yngsta medlemmen av Helsinglight-teamet - LIV - älskar ugglor. Så jag kunde helt enkelt inte välja något annat. Jag kunde omedelbart föreställa mig en uggla i dessa interiörer. Under dagarna förvandlades min uggla till en fantasy-uvelse (eftersom denna plats är för magisk för att göra en enkel uggla - tänkte jag). Min fantasy-uggla fick namnet "Gilbert", eftersom människor valde namnet för honom på Facebook. Jag beslutade att ge honom horn, som om han gillar att ställa till med bus. Han fick också stora öron - eftersom han behöver höra allt för att vara där först. Jag ville att han skulle ha en skalle på bröstet - på grund av hur mycket jag gillar Petras verk med kranier och ben. Så han behövde passa in i House of Helsinglight.

Petra hjälpte mig med att göra formen i silikon så att ugglan kunde gjutas i sten och jag var verkligen nöjd med resultatet. Även när skulpturen bara kom ut som ren vit sten. Men det är magin med silikonformar och formtillverkning, vi har fått en fantastisk form så att vi kan gjuta några fler och måla var och en av dem på olika sätt. Jag lärde mig så mycket där!

"Helsinglight har något som inte kan beskrivas - du måste uppleva det själv"

Så jag gjorde vad jag planerade. Jag gjorde något coolt för den här fantastiska platsen, men vet du vad? Helsinglight har något som inte kan beskrivas. Du måste uppleva det själv. Du kan arbeta, och arbeta och arbeta mer och du känner inte hungrig, trött, uttråkad... Du kan prata och prata och glömma bort resten av världen - medan du planerar fantastiska konstverk, och sedan börjar skapa dem samma dag. Workshops här är fantastiska! Försök att föreställa dig en plats där när du har en ny idé - kan du göra den verklig direkt! Låter coolt, eller hur? Det är House of Helsinglight.

Jag deltog också i den kreativa processen av Gunnar The Goblin.

Mellan att göra min fantasy-uggla gjorde vi också ganska många olika coola projekt tillsammans. Våra samtal förde ständigt fram nya idéer, och det fanns inga gränser i vår idémyllrande! Verkstads hyllorna var fulla med högklassiga material som jag kunde köpa till riktigt schyssta priser och bara arbeta, skapa och gå bananas! Jag hjälpte också till lite med skapandet av den fantastiska varelsen "Gunnar the Goblin", som jag kunde se ta liv nästan från början. Jag hjälpte också till under idéstormningen om honom. Jag skapade några detaljer till honom och jag gjorde till och med hans lykta, som jag gjorde med ett 100 år gammalt trasigt fönster från Helsinglights byggnad.

Jag assisterade också Petra med fotograferingen av Gunnar. Tänk dig att se två tjejer med en 40 kg goblin gå längs vägen och genom skogarna nära Helsinglight. Dessa är oförglömliga ögonblick. Helsinglight dokumenterade också mitt arbete med foton hela tiden, vilket gör mig väldigt glad eftersom jag normalt inte har några foton av mig när jag arbetar. Jag märkte också att så många människor på internet följde oss. Väntade på resultat, ställde frågor. Så fantastiskt.

Jag fick också möjligheten att hjälpa Petra under några dagar när en riktigt talangfull 10-årig elev, Edwin, jobbade med oss en dag med att skapa sin egen cosplay-kostym för en festival. Det är något vi inte har i mitt land där elever får besöka arbetsplatser och träna arbete. Edwin var så modig och gjorde det så bra. Jag var mycket imponerad.

Arrangörerna av Helsinglight gjorde allt för att göra min vistelse till en fantastisk konstnärlig upplevelse. Jag träffade deras vänner som hade flyttat dit från olika delar av Europa för att bo, göra konst och njuta av denna fantastiska plats på jorden.

Ridning - vi hittade knappt tid för det i denna konstnärliga storm - men vi lyckades komma iväg en dag och det var något oförglömligt. Inte bara på grund av den obeskrivliga kontakten med isländska hästar (jag blev kär i dem), utan också för att utforska så många kilometer genom skogar och kullar. Frisk luft, fantastisk utsikt (och de berättade för mig att jag inte ens fick se de bästa platserna!)

En månad på Helsinglight kändes som 3 dagar.

Jag stannade totalt en månad på Helsinglight och under den här månaden fick jag också uppleva 3 årstider! Jag kom dit i maj men det kändes som höst, sedan började det plötsligt snöa, men till slut kunde jag inte hålla jämna steg med tvättandet av skjortor, det var så varmt, soligt och en så vacker vår.

Jag måste bara säga att jag älskar att resa, jag reser mycket, men jag känner mig aldrig så bra som i Hälsingland. Jag vet inte exakt varför - kanske är det något i luften? Men under den här månaden sa två personer till mig att de kände precis samma sak, så det måste vara något med det. Kanske är det platsen. Tänk dig den här enorma gamla skolan mitt i en liten by, precis bredvid en vacker skog med små gläntor fulla av vita blommor. Större och mindre sjöar i närheten. En liten bäck med en gammal glömd kvarn i närheten. Den här platsen är som en explosion av inspiration. Massor av platser redo för fantasy-, nostalgiska-, mörka-, mystiska- eller sagolika fotosessioner. Vad du än vill! Och det byggnaden i sig själv - ren magi. Jag är inte förvånad över att Petra och Fredrik blev förälskade i det direkt.

Till exempel finns det ett rum där varje dörr har olika storlek, det är så coolt - jag kunde direkt föreställa mig och se en kanin, som från Alice i Underlandet, springa längs väggen med sin lilla klocka och gå in genom en liten dörr som är skuren i trä.

Nåväl, jag kommer inte att förneka att jag reste till Helsinglight med massor av svenska deckare som jag sett och läst. (Förresten, om någon har tittat på "Der Chinese", då är House of Helsinglight väldigt nära Hudiksvall). Så med detta i åtanke trodde jag att jag kanske skulle känna någon ångest där. Men istället kände jag bara inspiration. Jag har fortfarande huvudet fullt av inspiration och anteckningar om vad jag vill göra där i framtiden om jag får möjlighet att besöka igen. Många gånger tänkte jag på barn som studerade där på den gamla tiden när det brukade vara en skola, springa i trapporna bredvid de fantastiska stora gamla anatomiposterna på trappan. En sådan god energi finns där.

Vad var den största påverkan av mitt besök på Helsinglight?

Petra frågade mig vad den största påverkan var av min vistelse på Helsinglight. Det var en svår fråga att besvara, men jag tror att jag har svaret nu - det är alla MÖJLIGHETER som finns på den här platsen. Det här är bara början på historien, men jag ser redan hur platsen kommer att vara om några år från nu. Jag vet hur jag kände det när jag tillbringade den här månaden med att arbeta och delta i en workshop med Petra och andra konstnärer. Diskussioner, erfarenhetsutbyten, tips och råd var ovärderliga. Så jag kan bara föreställa mig vad det kommer att bli när fler konstnärer träffas, skapar och samarbetar där - från olika områden inom konst. Till exempel sminkartister, maskmakare, kostymskapare, duktiga dansare och musiker, kartläggningsproffs och kanske någon scenkonstnär eller författare. Alla tillsammans i en fantastisk byggnad mitt i skogen och skapar något otroligt. Wow!

Jag rekommenderar starkt detta AAiR (Artist-in-Residence)-upplevelse till alla som älskar konst i alla dess former, att träffa nya människor, lära sig nya saker, söka efter sig själva och de som är öppna för samarbeten, och som vill vara en del av något unikt. Ansök och se vad som händer. Det enda hindret under min vistelse var tiden ... tiden går otroligt snabbt på Helsinglight! Hela månaden flög förbi och kändes som tre dagar... och jag känner att jag känner dessa människor som om jag har känt dem hela mitt liv. Så många idéer föddes, så många ord sades, så många skratt delades.

Ibland är det värt att lita på sin intuition och låta sig föras bort av ödet. Så var inte rädd! Jag ångrar inte en minut av min resa. Jag känner att det inte bara var en en-månads äventyr, utan också början på något mycket speciellt. Jag känner att denna erfarenhet har förändrat mig för alltid. Jag träffade fantastiska konstnärer fulla av passion och med liknande (men så olika) syn på världen. Vi förstod varandra utan ord. Och allt detta fick mig att vilja packa mina väskor och återvända till Sverige så snart som möjligt och skapa mer och mer. Så Helsinglight - om ni har fler kreativa projekt för mig - låt mig bara veta. Jag byter bara skor och är där på nolltid ;)

Och tänk... jag skulle ha varit i Kanada nu...

Hälsningar,


Amfiria

AMFIRIA - SOCIAL CHANNELS

HELSINGLIGHT AAiR - ALTERNATIVE ARTIST IN RESIDENCE HAR STÖD FRÅN KULTURBRYGGAN

*Kulturbryggan (Kulturbryggan är en alternativ finansiär som genom att tilldela bidrag till projekt främjar förnyelse och utveckling inom kulturområdet i hela landet.)

Föregående artikel Helsinglight AAiR - Tankar och reflektioner av Myrkky Photography

Lämna en kommentar

Kommentarer måste bli godkända för att visas

* Obligatorisk

Senaste från bloggen