Gå vidare till innehåll

Språk

Land

Helsinglight AAIR - Tankar och reflektioner från residence artist Robin Tynan

Helsinglight AAIR - Tankar och reflektioner från residence artist Robin Tynan

En vecka i Helsinglight

Så här är det. Jag åkte till Helsinglight vid en otroligt stressig tid i mitt liv. Jag är i praktiken hemlös och kämpar med en skilsmässa. Jag arbetar också med en konstserie som skildrar mina egna upplevelser av att kämpa med psykisk sjukdom. Jag visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig innan jag åkte till Helsinglight. Jag var exalterad över möjligheten att åka och arbeta och bo någonstans så unikt och idén om en "alternativ" konstnärsresidens stämde definitivt överens med mitt alternativa hjärta. Men vad handlade det verkligen om?

Som det var, på grund av verkliga händelser som pågick under månaderna före mitt besök, tänkte jag inte alls på det eller förberedde mig inför det! Jag hade en vag idé om vad jag ville arbeta med medan jag var där, men det var allt. På något sätt tror jag att detta förmodligen var bra. Att gå in i en ny upplevelse utan förväntningar kan faktiskt vara mycket uppfriskande och ta bort mycket av pressen att prestera väl från dina axlar.

Jag nämnde tidigare att jag gick igenom en svår tid och jag har också en kronisk sjukdom som gör mig handikappad. Av den anledningen reste jag med en följeslagare som kunde hjälpa mig medan jag var på Helsinglight - annars fanns det en verklig risk att jag skulle använda all min energi till att måla och inte kunna göra grundläggande saker som att laga mat och äta. Jag skulle också behöva hjälp med att ta mig runt - jag kan inte gå långt och kan inte köra, så att ha någon att hjälpa till var nödvändigt. Det var också allmänt härligt att ha en vän med. Förutom de olika livsbelastningarna lider jag också av psykiska hälsoproblem (depression, ångest, cPTSD) som faktiskt utgör en stor del av konsten jag producerar. Faktum är att mitt huvudfokus under tiden på Helsinglight var att producera mer arbete för en utställningskollektion med titeln "inside my brain", vilket är en reflektion i konst av mina kamp med psykisk sjukdom.

På grund av min handikapp är jag inte kapabel att arbeta på "normala" dagjobb eller ens att åta mig att måla varje dag. Helsinglight var den möjlighet jag behövde. Det finns ingenting som att kunna vakna varje dag och veta att allt du behöver göra är att skapa och inte bara det, utan att ha utrymmet att göra det precis framför dig. Helsinglight var som en fristad för mig.

Självklart var lägenheten själv en vacker och lyxig plats att bo under min tid där - på något sätt visste de min stil. Den verkliga magin kom från att vara i ett utrymme som var dedikerat till konst. Inte bara hade lägenheten själv en härlig liten ateljé - som fångade morgonsolen på det mest underbara sättet och var perfekt för skisser och tyst planering - men det var inom Helsinglights byggnad själv ett utrymme som, förutom sin nuvarande inkarnation som konstnärsutrymmen, har en historia som en konstnärsgömma.

För dem av er som har turen att ha ett hemmastudio eller enkel tillgång till arbetsyta kanske inte inser hur frustrerande det är att inte ha dessa saker. Jag kan bara försöka beskriva den absoluta glädjen och tillfredsställelsen att så lätt kunna omge mig med inte bara det utrymme och de verktyg jag behövde utan också den samlade kreativiteten från Petra, Fredrik, den tidigare hyresgästen Gunnar Greiber och varje konstnär som tidigare har bott och arbetat där som strålar från varje vägg. Det var som att bli välkomnad in i en kollektiv och omgiven av uppmuntran och inspiration. Ja, de praktiska sakerna - utrymme, belysning, verktyg - var självklart avgörande för min förmåga att skapa, men det är andan i platsen som verkligen gjorde det.

Som nämnts ovan hade jag haft det lite kämpigt i mitt personliga liv. Min konst är i sig en form av terapi som låter mig uttrycka och förstå några av mina tankar och känslor. Att vara på en plats som stödde och uppmuntrade den uttrycksformen var självklart otroligt fördelaktigt för mig. Den möjligheten att samtidigt koppla av och fokusera på kreativitet, något som ger mig så mycket glädje, var en annan gren av vad som för mig kändes som läkning.

Sedan finns det självklart platsen. Den är otroligt speciell. Att kliva ut ur de gåtfulla väggarna in i en frodig, grön, lövrik plats var underbart. Det är verkligen ett vackert område och, jag kan med tillförlitlighet informera om, mycket typiskt svenskt. Att vara ute i naturen och borta från det mänskliga (så mycket jag än älskar arkitektur) är mycket viktigt för mig när det gäller välbefinnande. Att kunna gå ut i naturen och vara omgiven av fågelsång, grönska, svampar, mossa och allt som den svenska landskapet har att erbjuda lugnade inte bara min själ utan gav mig också det utrymme och lugn jag behövde för att verkligen omfamna den kreativiteten och den brinnande lusten att måla och rita.

"Helsinglight var inte bara en plats att besöka för att bli inspirerad, utan en plats att besöka för att bli lugnad och återställd. Jag vill återvända."

Robin Tynan Social Channels

instagram@skeletonotes

UPCOMING ART EXHIBITION “Inside My Brain”, Robin Tynan - 20 September 2019, Leeds, UK

HELSINGLIGHT AAiR - ALTERNATIVE ARTIST IN RESIDENCE HAR STÖD FRÅN KULTURBRYGGAN

*Kulturbryggan (Kulturbryggan är en alternativ finansiär som genom att tilldela bidrag till projekt främjar förnyelse och utveckling inom kulturområdet i hela landet.)

Föregående artikel Helsinglight AAiR - Tankar och reflektioner av Myrkky Photography

Lämna en kommentar

Kommentarer måste bli godkända för att visas

* Obligatorisk

Senaste från bloggen