Gå vidare till innehåll

Språk

Land

Lansering av projektet Helsinglight AAiR - Alternative Artist in Residence

Lansering av projektet Helsinglight AAiR - Alternative Artist in Residence

Sommaren närmar sig sitt slut - och det är alla helgdagar också. Vi har haft en fantastisk sommar på Helsinglight där vi öppnade vår Helsinglight konsthall 29 juni (kolla in fler bilder från galleriöppningen)

Vi anordnade också vår första 10-dagars SFX Mask Making-workshop i våra lokaler 5-15 juli där vi hade en mindre grupp studenter som provade våra faciliteter och verkstadsområde! En sådan fantastisk upplevelse och workshop! Kolla in fler bilder från masktillverkningsverkstaden i vårt facebookalbum !

Resten av sommaren har vi arbetat med pågående renoveringar av våra anläggningar, Petra har arbetat med skräddarsydda beställningar av konserveringskonst och akrylmålningar och planerar även för fler SFX Makeup & Mask-workshops för år 2019. Vi letar just nu vid samarbeten med andra SFX-artister också för att gå med oss på Helsinglight SFX Makeup Academy.

Vi har så många konstnärliga projekt i pipelinen och vi är superglada att fortsätta arbetet och resan framför oss. Hösten och vintern som kommer kommer att vara en tid då vi kommer att sätta en hel del trappsteg och markarbeten för vad som komma skall under 2019! Vårt nästa stora projekt förutom att planera för nya SFX Makeup-workshops är att kickstarta projektet Helsinglight Alternative Artist in Residence!

Helsinglight Alternative Artist in Residence (AAiR)

Helsinglight AAiR är ett stort projekt som vi har planerat och visualiserat ganska länge nu. Vi visste från dag ett när vi hittade byggnaden till Helsinglight i september 2015 att denna byggnad inte bara skulle uppfylla våra konstnärliga drömmar utan också göra detsamma för många andra kreativa själar. Vi lade då våra hjärtan på att arbeta för att bygga ett kreativt tillflyktsort och ett konstnärligt residens för andra att också kunna ta del av. Detta kommer nu att bli verklighet! Vi lanserar de första stegen i uppbyggnaden av detta projekt nu!

Helsinglight AAiR = Alternativ och traditionell konst & kultur - kreativitet - välmående - ekoterapi - natur - kontakter - samarbeten - upptäckter - uttryck

Vi är övertygade om att när man är omgiven av kreativa människor, kreativa miljöer och en vacker natur runt hörnet kan detta ge stimulans för alla sinnen och ha en anmärkningsvärd effekt på kreativitet, känslomässigt välbefinnande och mental hälsa. Vissa säger till och med att naturen och att utöva konst/kulturaktiviteter är en form av medicin och förhindrar eller till och med hjälper till att återhämta sig från psykisk ohälsa.

Med lanseringen av projektet Helsinglight Alternative Artist in Residence kommer vi att gräva djupare och forska kring kreativitet kopplat till psykisk hälsa/återhämtning psykisk ohälsa samt boost av kreativitet och välbefinnande kopplat till konst och natur.

Det finns forskning som pekar på det faktum att om man är omgiven av naturen kommer det att sänka stressnivåerna, öka innovativt tänkande och antända en kreativ process. Vi tror också att kreativitet och avkoppling går hand i hand, därför kommer vi också att skapa ett "Kreativt SPA" där en bastu och relaxavdelning kommer att vara en del av vår lokal och tillgänglig för användning under programmet senare (Batu- och relaxavdelningen är inte byggt ännu men en del av planen för framtiden)

Helsinglight AAiR

Med Helsinglight AAiR vill vi erbjuda en kreativ fristad och resort för artister från hela världen. En kreativ plattform och arena vi är intressanta samarbeten, synergier och nya konstnärliga identiteter kan födas. En plattform där olika konstnärliga roller och uttryck kan utforskas på ett säkert sätt, där självacceptans och självförtroende kan uppmuntras och vårdas.

Vi är baserade på den vackra landsbygden i Hälsingland, i en liten by som heter Vattlång, mitt i norra Sverige. Vi har en stor vacker gammal skola byggd 1920 som vi just nu renoverar, ett livslångt projekt som vi kommer att förvandla till en kreativ fristad och semesterort för likasinnade själar. Vår idé och vision för Alternativ Artist in Residence är att erbjuda möjlighet till konstnärer och kulturarbetare att komma och skapa eller "Stay & Play" på Helsinglight.

Vi vill erbjuda möjlighet till kreativa människor från hela världen att hyra en specialdesignad konstateljé och liten lägenhet i vår vackra byggnad samt tillgång till vårt vackra Konstgalleri/evenemangsrum för konstutställningar, föreställningar, konserter etc. Tillgång kommer också att ges till vår bastu och relaxavdelning (ej byggd ännu).

Vårt AAiR-program kommer att vara öppet för alla genrer, om du är målare, fotograf, tatuerare, författare, dansare, artist, cosplayer, SFX-artist, musiker, burlesk artist etc. Vi välkomnar alla discipliner av konst och kultur i vår Alternativ Artist in Residence på Helsinglight.

Helsinglight Alternative Artist in Residence - med stöd av Kulturbryggan

I mars 2018 skrev vi vår första bloggpost om detta projekt och vi fick många e-postmeddelanden från artister som uttryckte intresse för att delta i vårt residensprogram.

*Kulturbryggan meddelade att de öppnar upp och tar emot nya ansökningar om kulturbidrag så vi började arbeta med en ansökan om kulturbidrag och ekonomiskt stöd till Helsinglight AAiR. Till vår stora glädje beviljade Kulturbryggan vårt projekt ekonomiskt stöd - vilket innebär att vi kommer att kunna påbörja arbetet med detta projekt nu. Tack så mycket Kulturbryggan för att du tror på oss och stöttar vårt projekt Helsinglight AAiR.

*Kulturbryggan (Kulturbryggan är en alternativ finansiär som genom att tilldela bidrag till projekt främjar förnyelse och utveckling inom kulturområdet i hela landet.)

När öppnar Helsinglight Alternative Artist in Residence-programmet?

Med det här blogginlägget lanserar vi officiellt starten för detta projekt. Som vi nämnt ovan pågår byggnaden just nu renoveringar och nästa gång kommer renoveringsarbeten på konstnärsateljén/lägenheten etc. Det kommer även att ske en omfattande planering av programmet och konceptet som görs nu under hösten och vintern vilket innebär att programmet nor house är inte öppet eller redo för några ansökningar eller artister som vistas på våra platser ännu.

Vi siktar också på att besöka andra konstnärsresidens för inspiration för att skapa den bästa residensen vi kan. Vi håller också på att sammanställa vårt omfattande nätverk av partners i samarbete för detta projekt samt att skapa möten, plattformar, webbplatser, bokningssystem etc. Vi hoppas kunna öppna dörrarna och välkomna våra första "artist in residence-försök" att bo hos oss i början av det nya året 2019.

Vi kommer att hålla dig uppdaterad med hur residenset fortskrider samt när vi har öppet för de första ansökningarna till programmet. Vi kommer också att meddela dig snart hur du kan ansöka om att vara med i provgruppen.

// Kreativa hälsningar,


Petra Shara Stoor,

Projejtledare Helsinglight AAiR

Föregående artikel Helsinglight AAiR - Tankar och reflektioner av Myrkky Photography

Lämna en kommentar

Kommentarer måste bli godkända för att visas

* Obligatorisk

Senaste från bloggen