Gå vidare till innehåll

Språk

Land

Vill du prova vår alternativa konstnärsboende?

Vill du prova vår alternativa konstnärsboende?

Vi söker en handfull konstnärer/kulturarbetare inom olika konstnärliga discipliner för att under 2019 ingå i vår testgrupp och prova på Helsinglight AAiR - Alternativ Artist in Residence.

"Vår vision för Helsinglight är att förvandla det till en kreativ fristad och besöka eller kreativt vara en del av. En magisk plats som myllrar av konstnärligt och kreativt liv."

HELSINGLIGHT AAiR - ALTERNATIVE ARTIST IN RESIDENCE

 • Beläget i Sverige, 3,5 timmar norr om Stockholm i en liten by som heter Vattlång, i Nordanstigs kommun

 • Art residency med huvudfokus på alternativa, subkulturella och marginaliserade konstformer.

 • "Kreativt - Wellness - AAiR - Residency"

 • AAiR lägenhet/studio med tillgång till Helsinglight Konsthall, FX/Konstverkstadsytor och Bastu.

  *Att vara nära naturen och vistas i naturen ökar kreativiteten och har positiva effekter på vår mentala hälsa och välbefinnande. Det kommer också att finnas tillgång till en finsk vedspis bastu på vårt residens - som en del av vårt "kreativa-wellness - AAiR-koncept".

På Helsinglight erbjuder vi även workshops i FX Makeup och masktillverkning. Vi arrangerar konstutställningar i vår fantastiska konsthall och i framtiden kommer vi även att arrangera olika evenemang och konserter på vår lokal etc. Planen är att ha mycket kreativ verksamhet på gång samtidigt i huset så att nya konstnärliga samarbeten och synergier kan födas och nya vänskaper knytas.

Vår resa med Helsinglight har precis börjat och byggnaden genomgår renovering. Vår vision för Helsinglight är att förvandla det till en kreativ fristad och besöka eller kreativt vara en del av. En magisk plats som myllrar av konstnärligt och kreativt liv.

I ett tidigare blogginlägg skrev vi mer i detalj om vårt Residency

https://helsinglight.com/blog/2018/8/24/helsinglight-alternative-artist-in-residence-aair-launch-of-the-project

VÄLKOMNAR DE FÖRSTA BOENDE I MAJ 2019

Just nu håller vi på att renovera residenslägenheten/studion på Helsinglight och vi planerar att öppna den i april/maj 2019 och bjuda in de första boende/testpersoner att prova vårt koncept då. Vår AAiR-lägenhet rymmer upp till 2 personer, så det finns även möjlighet att ansöka till vårt AAiR-program som par/vänner.

AAIR-lägenheten/studion kommer att ligga på andra våningen (se lägenhetens layout). I lägenheten kommer det att finnas ett litet pentry, kreativ ateljé/verkstadsyta, ”litet poddrum/skribenthörna”, sovrum, toalett, förråd (dusch finns i ett annat badrum på samma plan).

Konstnärerna som deltar i vårt AAiR-program får även tillgång till våra verkstadsrum på första våningen samt Helsinglight Konsthall/event/konsert/performance rum där konstnären kan arrangera egna utställningar, performances, workshops etc i samarbete med Helsinglight. Användningen av rummen kommer att diskuteras från fall till fall och beroende på konstnärens behov. Jag kommer också att baseras på tillgänglighet eftersom det också hålls andra kreativa aktiviteter/utställningar och workshops samtidigt i byggnaden. Det kommer också att finnas en finsk vedspisbastu som konstnärer kan använda under sin vistelse för att koppla av efter en intensiv kreativ dag.

HUR MAN ANSÖKER OM ATT VARA EN DEL I VÅR AAiR TESTGRUPP

Vi kommer att erbjuda denna möjlighet till en handfull människor att prova vårt residens år 2109 (testperiod april - december) för att hjälpa oss att skapa den bästa möjliga konstnärliga semesterorten vi kan. Residenset kommer att öppna i slutet av april i början av maj, beroende på hur renoveringen fortskrider. De konstnärer som väljs ut för att ingå i denna testgrupp kommer att väljas från olika konstnärliga discipliner, t.ex. författare, musiker, dansare, artister, målare, skulptörer, FX-artister, tatuerare, fotografer, smeder etc.

Artister som valts ut att ingå i testgruppen kan "stay and play" upp till 2 veckor *kostnadsfritt på Helsinglight AAiR. Om du vill stanna längre kommer vi att diskutera detta från fall till fall.
(*Ingen avgift/hyra för lägenheten/konststudion eller användning av andra lokaler på Helsinglight, men dina resor, mat och material som behövs för dina konstprojekt kommer att ske på konstnärens egen bekostnad)

Konstnärerna som ska ingå i denna testgrupp kommer att väljas noggrant ut utifrån deras ansökan och i gengäld förväntar vi oss att du hjälper oss med feedback och konstnärlig input angående den fortsatta uppbyggnaden av vårt AAiR-koncept.

Intresserad av att vara en del av denna testgrupp och testa vårt kreativa residens?

Skicka ett mail till petra@helsinglight.com där du berättar för oss:

 • Om dig själv, var du bor och vad du jobbar med/skapar

 • Skicka oss ditt konstnärliga CV/Digitala portfolio eller länkar till din hemsida/FB/Instagram.

 • Berätta varför du skulle vilja bli uttagen till denna testgrupp och stanna på Helsinglight

 • Låt oss veta vilket kreativt projekt eller process du vill starta eller fortsätta arbeta med när du är på Helsinglight

 • Låt oss veta när den bästa tiden för dig skulle vara att delta och hur länge du vill stanna (testperiod öppen under slutet av april - december 2019)

 • Ansökningar är öppna till 31 mars 2019

 • Låt oss veta om ni skulle komma på egen hand eller om ni skulle vara två artister/vänner/par som ansöker om att vara med i den här testgruppen? Vänligen skicka all information i din ansökan och om en annan artist ansluter behöver vi en gemensam ansökan där du både svarar på dessa frågor och skickar länkar till ditt konstnärliga/kulturella arbete.

 • Ställ gärna frågor om du behöver mer information

Till de som väljs ut kommer vi att ha ytterligare diskussioner per e-post och vi hjälper dig gärna med dina resplaner etc. Urvalsprocessen kommer att baseras på ansökan och blandning av olika konstnärliga discipliner.

Petra Shara Stoor & Fredrik Fernlund

Helsinglight

HELSINGLIGHT AAiR - ALTERNATIVE ARTIST IN RESIDENCE HAR STÖD FRÅN KULTURBRYGGAN

*Kulturbryggan (Kulturbryggan är en alternativ finansiär som genom att tilldela bidrag till projekt främjar förnyelse och utveckling inom kulturområdet i hela landet.)

Föregående artikel Helsinglight AAiR - Tankar och reflektioner av Myrkky Photography

Lämna en kommentar

Kommentarer måste bli godkända för att visas

* Obligatorisk

Senaste från bloggen