Gå vidare till innehåll

Språk

Land

Akvarellkonstnären Robin Tynan från Storbritannien besöker Helsinglight AAiR - Alternative Artist in Residence

Akvarellkonstnären Robin Tynan från Storbritannien besöker Helsinglight AAiR - Alternative Artist in Residence

Den brittiska akvarellkonstnären Robin Tynan går in i vår testgrupp för Helsinglight AAiR - Alternative Artist in Residence!

Nästa artist som kommer för att prova Helsinglight AAiR - Alternative Artist in Residence blir akvarellkonstnären Robin Tynan från Leeds, Storbritannien. Robin säger att konst och kreativitet alltid har varit en del av hennes liv, men det var först i början av 2018 som hon började fokusera på att använda akvarell och reservoarpenna. Hon tyckte att lättheten och hastigheten i hur bilder kunde skapas var väldigt befriande och väl anpassad till det speciella med att leva med en kronisk sjukdom.

Robin började skapa stycken som beskrev och representerade hennes kamp med mental hälsa, till en början som ett sätt att försöka förklara särskilda element för sin terapeut. Robins terapeut uppmuntrade och stödde hennes användning av konst för att utforska hennes mentala hälsa och de första skisserna blev en serie målningar. Kombinationen av traditionella tekniker och färglära som används med modern tillämpning och abstrakt målning gjorde att hon kunde uttrycka svåra koncept och känslor på ett sätt som mer vanligt figurativt arbete inte kunde.

Helsinglight-projektet och utrymmet ser ut som det idealiska utrymmet för att fortsätta utforska abstrakt och icke-konventionell användning av traditionella konstmaterial. Som någon som tillhör olika minoritetsgrupper och subkulturer kan det vara svårt att hitta en plats i den traditionella konstscenen. Alternativa artists-projektet på Helsinglight låter som det perfekta tillfället för mig att omfamna min okonventionella stil och arbeta i en stödjande och berikande miljö.

Projekt Robin vill arbeta med under sin vistelse på Helsinglight AAiR

Under min vistelse på Helsinglight AAiR skulle jag vilja fortsätta arbetet med min mentalhälsa serie kallad "Inside my Brain". Projektet har för närvarande sex målningar med planer på flera fler som utforskar olika aspekter av min mentala hälsa. Som en del av det här projektet vill jag skapa en multisensorisk upplevelse för människor som ser verket så jag planerar att skapa ett skulpturellt verk som fortsätter arbetet med att tolka känslor och upplevelsen av att leva med mental hälsa på ett sätt som kan interageras med både beröring och syn.

Dessutom kommer jag att göra en ljudinstallation som ackompanjerar styckena, återigen, som återspeglar hur det är "Inside my Brain" och breddar den sensoriska upplevelsen. Jag skulle arbeta med bläck, akvarell och lera för det här projektet. Jag ser fram emot att Helsinglight Residency ska inspirera mig att gå ännu längre!

Artist Statement - Robin Tynan

Även om jag brukade måla som tonåring lade jag ifrån mig penseln i många år och plockade upp den igen på allvar först 2018! Trots att jag har erfarenhet av akryl har jag blivit kär i akvareller och det är mitt primära medium nu för tiden tillsammans med bläck. Jag tycker verkligen om att bryta gränserna för vad som gör "traditionell" akvarellmålning och gillar att måla abstrakt, konceptuella bitar och storskaliga moderna landskap. Jag har visat och sålt konst på Doncaster Arts Fair och Fastminds-festivalen i London samt auktionerade föremål för välgörenhetssinnet. Jag förbereder mig för en show i Leeds den kommande hösten, som kommer att bli min första soloshow med en samling verk som rör mental hälsa. Jag älskar att använda konst för att utforska och hjälpa till att beskriva effekten av mental hälsa på mig själv och andra. Det kan vara ett riktigt verktyg för kommunikation och akvarellens uttrycksfulla, lösa och snabba karaktär är mycket gynnsam för att få mina tankar på papper.

Förutom mental hälsa är jag mycket intresserad av att utforska föränderliga landskap i Storbritannien. Jag gillar urban skiss - snabba reservoarpennaskisser med vattenfärgstvättar för att fånga den omgivande arkitekturen och fokusera på kontrasten mellan gamla byggnader och modern arkitektur. Jag gillar att ta detta ett steg längre och föreställa mig framtida och sci-fi-landskap som hedrar, utnyttjar och speglar det nuvarande tillståndet i våra städer och landsbygd. Jag tycker att att arbeta löst i bläck med akvarell hjälper till att levandegöra dessa idéer och byggnader och att berätta en historia om en modern värld som är känslig för det naturliga landet såväl som vår historia.

HELSINGLIGHT AAiR - ALTERNATIVE ARTIST IN RESIDENCE HAR STÖD FRÅN KULTURBRYGGAN

*Kulturbryggan (Kulturbryggan är en alternativ finansiär som genom att tilldela bidrag till projekt främjar förnyelse och utveckling inom kulturområdet i hela landet.)

Föregående artikel Helsinglight AAiR - Tankar och reflektioner av Myrkky Photography

Lämna en kommentar

Kommentarer måste bli godkända för att visas

* Obligatorisk

Senaste från bloggen