Gå vidare till innehåll

Språk

Land

Välkomna burleskkonstnären Ivoncita och fotografen Calle Elf till Helsinglight AAiR - Alternative Artist in Residence

Välkomna burleskkonstnären Ivoncita och fotografen Calle Elf till Helsinglight AAiR - Alternative Artist in Residence

Vi är så stolta över att kunna meddela att vi äntligen är redo att öppna upp Helsinglight AAiR - Alternative Artist in Residence!

Vi har jobbat så hårt, så många långa timmar tillsammans med våra snickare för att äntligen nå detta stadium där vi kan bjuda in de första konstnärerna/kulturarbetarna att komma och bo och skapa på House of Helsinglight! Vi är glada att kunna presentera de två första artisterna som skriver Helsinglight-historia och lanserar öppna Helsinglight AAiR med oss: Ivonne Arosenius “Ivoncita” -burlesque & dragking performer och fotograf ocg designer Calle Elf.
Paret Ivonne och Calle arbetar ofta också tillsammans och kombinerar många olika tekniker där Ivonne jobbar mycket med rörelse och performance och Calle med bilder, form och ljus. Under sin vistelse på 3 veckor på Helsinglight AAiR vill de kombinera sina tekniker inom foto, video, ljus, dans och performance för att skapa ett gemensamt projekt. Vi kan inte vänta med att se vad de kommer att hitta på när de är här under sin kreativa vistelse. Vi hoppas och önskar verkligen att Helsinglight AAiR kommer att vara en inspirerande tillflyktsort och kreativ tillflyktsort för dessa två artister under deras kreativa resa här.

Ivonne Arosenius “Ivoncita” - Burlesque & Dragking Performer

Ivonne Arosenius - mer känd som Ivoncita - är en av de främsta burlesk- och dragkingartisterna i Sverige och har uppträtt över hela världen sedan 2009. Hon uppträder som olika karaktärer, leker med symbolik och könsrelaterade förväntningar som utstrålar lika mycket glädje och sensualitet eftersom det ger dig frossa.

Ivoncita är en sann underhållare, känd för sin energi, dansfärdigheter och humoristiska inställning till den klassiska striptease. Hon kröntes inte bara till Queen of Brussels Burlesque Festival i september 2015 utan belönades också för "bästa koreografi". Vid sidan av uppträdandet ställer hon också ut sina konceptuella idéer genom fotografi och video, ofta i samarbete med sin partner, fotograf och designer Calle Elf.

Artist Statement - Ivonne “Ivoncita” Arosenius

Missionen med mitt arbete är att beskriva och observera människors performativa natur genom performance, fotografi och video. Jag är särskilt nyfiken på vilka förväntningar vi har på kön och funktionalitet och hur det påverkar våra liv och vår planet. Jag vill utforska mönster och beteenden, leka med och ifrågasätta de sociala strukturer som är invanda i samhället.

Mitt liv som burlesk- och drag king-artist har gett mig möjlighet att prova olika personas och se vad som förväntas av mig som cis-kvinna, andra generationens invandrare, okonventionell modell, burlesk diva och dragkaraktär. I min vardag observerar jag så mycket jag kan för att förstå och imitera människors relationer, känslor och beteende. Det är ett evigt sökande efter att definiera människor och mänsklig interaktion.

Jag strävar alltid efter att skapa något åtråvärt och jag förlitar mig på skönhet och glamour men det betyder inte nödvändigtvis perfektion eller normativa förväntningar. Humor och oväntade framträdanden är en viktig aspekt som jag känner ger ett djup åt vår idé om "skönhet". En central del av den moderna burleskscenen är att ta tillbaka ägandet av och låta oss berätta våra historier om vår kropp, skönhet och sexualitet.

Att sträva efter skönhet har aldrig varit något negativt för mig eftersom skönhet är för mig mer en känsla av tillfredsställelse snarare än ett förutbestämt mål.

Jag inspireras av artister som är lekfulla och performativa som Claude Cahun, Frida Kahlo, Pedro Almodovar och Man Ray. Genom fotografi, performance och video sätter jag ihop föremål, färger och ljus som skapar en sensuell atmosfär och ställer frågor om identitet och sexualitet

Följ Ivonne “Ivoncita” Arosenius
Instagram: @ivoncitalolita
Facebook: /ivoncitalolita
Web: www.ivoncita.se

Fotograf & Designer Calle Elf

Calle Elf är en fotograf och grafisk designer född och uppvuxen i Stockholm. Vid tretton års ålder fick han sin första kamera, en 1,2 megapixel digital fickkamera som skulle väcka ett intresse som inte har bleknat sedan dess. Calle gick alla foto- och grafikkurser han kunde på gymnasiet och studerade så småningom på Kulturamas - Högre Fotografisk Utbildning. Nio år senare jobbar Calle från sin ateljé i Vasastan och har haft flera utställningar i bland annat - Sturehof och Galleri Stense.

Artist Statement - Calle Elf

Fotografering för mig är ett unikt sätt att gå på gränsen mellan verklighet och fantasi. Influerade av musik, filmer och grafiska romaner är dessa teman ofta närvarande i mitt arbete, oavsett om jag fotograferar med en digitalkamera i fullformat eller en analog peka och skjuter. När du fryser en bråkdel av en sekund, tystar världen och får allt att stanna, tar du något "riktigt" och gör det till något annat. Oavsett om den är hårt redigerad eller direkt ur kameran kommer bilden du producerar att påverkas av din komposition, motiv och stil, vilket gör fotografering till ett aldrig sinande sätt att berätta en historia eller föra fram ett budskap.

Den senaste tiden har mitt största uppdrag varit att glömma eller snarare ignorera det "professionella" sättet att göra saker på och istället försöka arbeta med den kreativitet som kommer med ett naivt och otränat tänk. För mig är den verkliga skönheten helheten, inklusive olyckor och fel som inträffar i processen.

Följ Calle Elf
Instagram: @elfcalle
www.calleelf.com

HELSINGLIGHT AAiR - ALTERNATIVE ARTIST IN RESIDENCE HAR STÖD FRÅN KULTURBRYGGAN

*Kulturbryggan (Kulturbryggan är en alternativ finansiär som genom att tilldela bidrag till projekt främjar förnyelse och utveckling inom kulturområdet i hela landet.)

Föregående artikel Helsinglight AAiR - Tankar och reflektioner av Myrkky Photography

Lämna en kommentar

Kommentarer måste bli godkända för att visas

* Obligatorisk

Senaste från bloggen